[website bouwen] [website maken] [Start]
[CavAlbarino]
[Over Galicia]
[D.O. Rias Baixas]
[Albarino druif]
[Prijslijst]

Bodega Granbazán

Bodega Bouza do Rei – Val do Salnés

Productie installatie

Wijnbereiding :

Temperatuurbeheersing en voorzichtig oogsten hebben voor een revolutie in het wijnmaken in de Rías Baixas gezorgd. Om oxidatie te vermijden worden de druiven zo snel mogelijk bij de bodega’s afgeleverd. De temperatuurbeheersing start bij het opblazen van de pneumatische pers met gekoeld water en houdt niet eerder op dan aan het einde van de gisting. Dit geeft de wijnen de mogelijkheid om goed te ouderen. De druk voor de eerste persing wordt beperkt tot slechts 20 gram om er zeker van te zijn dat alleen het rijpste fruit zijn bloemige eerste most afgeeft.

Er wordt veel inspanning geleverd om het goede van de ambachtelijke technieken te behouden. Zo kweken veel wijnmakers hun eigen natuurlijke gist om de gisting op gang te helpen.

De oogst verschilt per subzone, zo wordt in Val do Salnés geoogst tussen 20 en 25 september.

 Albariñoplantage                    

De Albariñodruif   

Lokale geschiedkundigen vertellen dat Franse monikken, uitgenodigd door Alfonso VII enkele eeuwen geleden als eersten een Rieslingachtige druif plantten in Armenteira ( is een klein dorp gelegen in Meis in de provincie Pontevedra). Het is een kleine druif met hoog suikergehalte die knapperige wijnen met veel fruit en een verfijnd aroma geeft. De albariño stokken worden volgens traditie verbouwd op granieten pergola′s - parrales - geheten. De reden is eenvoudigweg dat de druiven in de schaduw van een dak van bladeren groeien en zodoende beschermd worden tegen een overvloed aan zon in de late zomer en vroege herfst en om te zorgen dat ze van de vochtige grond af komen. Daarnaast geniet de druif gedurende vochtige periodes meer bescherming tegen schimmels. De druif gedijt het beste op een bodem van leisteen of graniet. Het is één van de beste druiven van Europa en geeft een wijn met een bloemige neus met perzik, abrikoos en andere tropische vruchten. De wijn dient jong gedronken te worden.

De Albariño geeft wijnen die je in zuidelijke landen niet zo snel zou verwachten. Wijnen uit de Rías Baixas combineren sappigheid en extract met een frisse zuurgraad. Door het vochtige klimaat is wijnbouw zeer kostbaar. Samen met een grote vraag maakt ze dat tot de duurste witte wijnen van Spanje.

Een goede Albariño heeft een  florale neus waarin ook perzik, abrikoos en allerlei andere tropische vruchten voorkomen. In de mond is het in de regel een lichte tot mediumbody wijn met frisse zuren en intens fruit. Het is een wijn die in regel jong gedronken dient te worden.

Verkoop en degustatie na afspraak

Rechtstreekse invoer wijnen uit de streek van GALICIA

Albarino druif

CavAlbarino