[website bouwen] [website ontwerp] [Start]
[CavAlbarino]
[Over Galicia]
[D.O. Rias Baixas]
[Albarino druif]
[Prijslijst]

Dit is de D.O. waardoor Galicia in de belangstelling kwam te staan. De producenten koesteren de ambitie om van Rías Baixas  "dé witte wijn van Spanje" te maken. De wijnen hebben zich de afgelopen 10 jaar inderdaad zodanig ontwikkeld. Een goedgemaakte Albariño (die impressies heeft van rijpe meloen en een delicieuze afdronk, die je naar meer doet verlangen) is wellicht één van Spanje′s lekkerste witte wijnen. Het is dan ook de Albariño die de weg vrij heeft gemaakt naar de D.O. status. In eerste instantie werd de D.E. status aan de Albariño wijnen toegekend. Tegen 1988 waren de wijngaarden er zó op vooruitgegaan, dat Rías Baixas kon promoveren tot D.O. 

De twee andere D.O.′s in Galicia, die eigenlijk een veel langere geschiedenis hadden,werden  meteen overschaduwd.

De D.O. Rías Baixas wordt onderverdeeld in drie zones in de provincie Pontevedra. Eén van de beste Albariño′s komt uit de Val do Salnes, gelegen rond Cambados aan de Westkust, ongeveer halverwege Santiago en de Portugese grens. Cambados "de hoofdstad van de Albariño", is het wijnproductiecentrum. De Val do Salnes is een rotsachtige subzone met voornamelijk aangeslibde bodems, geconcentreerd rond de rivier Umia. Rías Baixas heeft een Atlantisch zeeklimaat. Door de kustligging is Val do Salnes een van de koudste subzones, hoewel de zomers erg droog kunnen zijn.

In de D.O. Rías Baixas zijn 11 druiven variëteiten toegestaan, 5 witte en 6 blauwe, waarvan de Albariño de belangrijkste is. 90% van de wijngaarden is met deze druif aangeplant en men maakt er de beste wijnen van, vooral in Val do Salnes.

De D.O. erkent 6 types wijn die de naam D.O. Rías Baixas mogen voeren. Van deze wijnen is de Albariño wijn de belangrijkste, gevolgd door wijnen met 70% procent albariño. De controle op D.O. Rías Baixas is zeer streng. Er worden geen D.O. achteretiketten uitgegeven voordat de druiven gecontroleerd zijn en er een chemische analyse en smaakkeuring hebben plaatsgevonden. D.O.wijnen moeten in origine gebotteld worden.

Verkoop en degustatie na afspraak

Rechtstreekse invoer wijnen uit de streek van GALICIA

Over D.O. Rias Baixas

CavAlbarino